Zuurkoolschotel met spek & honing

Zuurkool moet je van houden. Je bent er gek op of helemaal niet. Hier houden we van zuurkool en je kan er heel veel recepten mee maken. Moet wel zeggen dat ik er te weinig mee kook. Maar vandaag wilde ik weer even iets met zuurkool maken. Het was ook zo koud vandaag en ik koppel zuurkool altijd aan de winter.

Weetje:

Men denkt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten. Oost-Europese Joden zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten. Joden aten de zuurkool niet met spek of worst, maar met gans of eend.

In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In de Elzas is zuurkool, de choucroute, een specialiteit. Van daar heeft zuurkool onder de naam choucroute (verbastering van Sauerkraut) een opmars gemaakt, en maakt inmiddels deel uit van de Franse keuken (hoewel het nog steeds voornamelijk in de Elzas wordt gegeten). In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam Sauerkraut. In Italië is dat buiten het Duitstalige Zuid-Tirol verbasterd tot Crauti.

Het gerecht wordt dermate met Duitsland geassocieerd dat ‘Kraut’ in de Wereldoorlogen een scheldwoord voor Duitsers werd, en dat in Jules Verne’s werk De 500 miljoen van de Begum het gerecht als typisch Duits wordt geportretteerd en afgekraakt waarbij eraan voorbijgegaan werd dat het destijds ook in Frankrijk gegeten werd.

In de jaren 60 van de twintigste eeuw maakten groentemannen de zuurkool zelf. In de groentewinkels stonden tonnen zuurkool die direct daaruit verkocht werd.

Leuke weetjes toch over zuurkool?

Dan nu ons recept. Wij hebben een heerlijke zuurkoolschotel met spek en honing gemaakt. Ga jij deze ook maken? Laat dan een reactie achter wat je ervan vond. Foto’s via onze socials vinden wij ook leuk!Hoofdgerecht – 4 personen

Ingrediënten:

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 600 g zuurkool
 • 250 g spekreepjes
 • 2 eetlepels honing
 • 100 ml melk
 • 50 g roomboter
 • versgemalen peper
 • 4 eetlepels vers broodkruim of paneermeel

Extra nodig:

 • Ovenschaal (inhoud 2 liter) of eenpersoons ovenschaaltjes

Voorbereiden: ca. 30 minuten

Bereiden ca. 20 minuten


Bereiden:

 1. Schil de aardappelen en was ze. Halveer de grote exemplaren of snijd ze in vieren. Kook de aardappelen in ruim water, met de deksel op de pan, op een laag vuur in ca. 20 min. gaar.
 2. Laat intussen de zuurkool uitlekken. Verhit een droge koekenpan en bak de spekreepjes knapperig uit. Bak de zuurkool 2 minuten mee. Schep de honing erdoor en neem de pan van het vuur.
 3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de aardappelen af en laat ze zonder deksel uitdampen.
 4. Verwarm de melk met de helft van de boter. Pureer de aardappelen. Meng de melk door de gestampte aardappelen. Breng op smaak met peper.
 5. Schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal. Verdeel de zuurkool erover en dek af met de rest van de puree. Strooi het broodkruimel of de paneermeel erover en verdeel de rest van de boter in vlokjes erover.
 6. Laat de zuurkoolschotel in de oven 20 minuten gaar en goudbruin worden.

Eet smakelijk!

Liefs,

Sweet & Spicy


Pull up a chair. Take a taste. Come join us. Life is so endlessly delicious.

Sweet & Spicy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *