Stamppot pastinaak, knolselderij, groene kool.

De feestdagen komen er weer aan. Hebben jullie de kerstboom al staan? Wij nog niet maar het begint wel heel erg te kriebelen. Met deze tijd tegenwoordig kan je wel extra gezelligheid gebruiken. Maar, wat ook leuk is aan de feestdagen is alvast lekker neuzen wat je gaat maken voor het kerstdiner. Ik vind het zelf heerlijk om uitgebreid en feestelijk te koken voor iedereen. Met een beetje pech word het dit jaar geen grote groep maar ook dan wil ik lekker koken en genieten.

Ik heb dus een mooi recept voor jullie voor pastinaak stamppot opgemaakt op een feestelijke manier met spekjes en paddenstoelen. Ga jij het recept maken? Laat dan een leuke reactie achter.Ingrediënten (4 personen)

  • 1 knolselderij
  • 400 gr. pastinaak
  • 1 groene kool
  • 200 gr. spekreepjes
  • scheutje kookroom
  • klontje roomboter
  • gedroogde rozemarijn
  • peper en zout
  • Lekker stukje vlees naar keuze
  • 2 bakjes paddestoelen

Bereidingswijze

Zet vast een flinke stamppotpan op het vuur en breng hierin een laag water aan de kook.

Snijd de knolselderij met een scherp koksmes doormidden. Snijd iedere helft vervolgens in dikke plakken en snijd de schil rondom weg met een keukenmesje. Snijd iedere plak vervolgens in kleine blokjes en houd apart voor zo.

Schil de pastinaken met een dunschiller en verwijder de boven- en onderkant. Snijd de pastinaken vervolgens in dikke plakken en snijd deze in kleinere blokjes. Doe bij de blokjes knolselderij en bewaar voor zo.

Snijd de groene kool met een koksmes doormidden en leg beide helften plat op een snijplank. Snijd iedere helft vanaf de bovenkant tot aan de stronk in reepjes, verwijder de dikkere stukjes van de stronk. Draai je snijplank een kwartslag en snijd de reepjes klein.

Doe de knolselderij en pastinaak in de stamppotpan en breng het water opnieuw aan de kook. Als het water weer kookt doe je de groene kool erbovenop en laat je alles ongeveer 20 minuten koken op laag vuur. Giet af en laat kort droogstomen van het vuur af. Voeg een scheutje kookroom, een klontje roomboter en een eetlepel gedroogde rozemarijn toe. Stamp tot een mooie stamppot en kruid naar smaak met peper en zout.

Zodra de knolselderij, pastinaak en groene kool aan de kook zijn bak je in een koekenpan de spekreepjes. Bak tot ze mooi bruin en krokant zijn en schep uit de pan. Bereid in de tussentijd ook het vlees wat je hebt gekozen zoals aangegeven op de verpakking en bak de paddestoelen.

Roer de spekreepjes door de stamppot.

Met een kookring kan je een mooi rond torentje maken met de stamppot en daarbovenop de paddenstoelen. Dan verwijder je de kookring. Zo ziet het er prachtig uit. Strooi er nog wat rozemarijn over en serveer met het vlees. Het vlees kan biefstuk zijn of een ander soort luxe vlees. Hierin ben je vrij om te kiezen.

Eet smakelijk!


Liefs,

Sweet & Spicy


It’s the Season

Sweet & Spicy

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *