Coquilles met Citroensaus

Ik ben echt dol op coquilles. Je kan er zoveel leuke gerechtjes mee maken! De coquille is ook wel bekend als de Sint Jacobschelp. Het zachte ronde visvlees dat de schelp bevat is al eeuwenlang een delicatesse. Je vind ze in Noorwegen tot de Middellandse Zee.

De meeste coquilles komen uit Spanje, Frankrijk, Portugal, Noorwegen en Schotland.

WIST JE DAT?

  • In de Middeleeuwen namen pelgrims de schelpen mee als ze terugkeerden van de bedevaart naar Santiago de Compostella, waar het graf ligt van de heilige St. Jacob.
  • De St. Jacobschelp stond model voor het logo van Shell
  • Coquilles kunnen zich voortbewegen door de schelphelften snel open en dicht te doen.
  • Het woord ‘coquille’ is frans voor schelp.

Leuk om te weten toch?

Dan wordt het nu tijd voor dit heerlijke gerecht die je als voorgerecht, amuse of tussengerecht kan maken!



Amuse voor 6, of voorgerecht 3 personen — 15 minuten

Ingrediënten coquilles:

  • 6 coquilles
  • 1 sneetje brood
  • Takje platte peterselie, fijngehakt
  • Olijfolie om in te bakken
  • Peper en zout uit de molen

Verder nodig
Koekenpan, keukenmachine, 6 amuse schaaltjes of 3 voorgerecht bordjes

Ingrediënten Citroensaus:

Je kunt de citroensaus prima van tevoren al maken, bewaren in de koelkast en vlak voor serveren even opnieuw opwarmen.

  • 125 ml slagroom
  • 1 biologische citroen
  • Flinke klont roomboter
  • 1 eidooier
  • Snufje peper en zout

Verder nodig
Fijne rasp, sauspannetje, garde

Bereiding Citroensaus:

Verwarm de slagroom met de rasp en het sap van een halve citroen. Laat 5 minuten trekken. Klop de roomboter door de saus en laat de saus iets afkoelen. Voeg de eidooier toe en en verwarm al kloppend totdat de saus dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout


Bereiding Coquilles:

Droog het sneetje brood in de oven, circa 10 minuten op 160 graden.

Maak de citroensaus en houd warm. Je kan de bordjes lichtjes verwarmen in de oven of in een bak heet water.

Snijd de korstjes eraf en vermaal het brood in de keukenmachine tot fijne kruimels. Bak de kruimels met een scheut olijfolie goudbruin en krokant in een koekenpan. Zet opzij.

Veeg de koekenpan schoon met keukenpapier en verhit opnieuw met een scheut olijfolie. Dep de coquilles droog met keukenpapier en bestrooi met weinig peper en zout. Bak de coquilles in de hete koekenpan circa 1 minuut aan elke kant, of totdat ze goudbruin en nog nét niet helemaal gaar zijn vanbinnen. (Ze garen buiten de koekenpan nog iets door, waardoor ze op je bord perfect gaar zullen zijn.)

Lepel op elk amuseschaaltje (of een voorgerecht bordje) wat citroensaus en leg hier een coquille op als je het als voorgerecht maakt leg er dan 2 op een bordje. Garneer met wat broodkruim en fijngehakte peterselie. Serveer direct.

Enjoy!

Liefs, Sweet & Spicy


”People confuse me. Food doesn’t.”

sweet & spicy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *